~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ON reportaz

ON reportaz
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Πάνου, Ανταποκριτής Μετώπου στον πόλεμο που διεξάγεται αυτό τον καιρό στην Ελλάδα... από ξένες και ντόπιες σκοτεινές δυνάμεις, καθημερινά ανταποκρίσεις από τους δυναστευόμενους έλληνες πολίτες και οικονομικούς μετανάστες.... που είχαν την ατυχία να βρίσκονται σε λάθος μέρος λάθος εποχή!
ΑΝΑΚΟΙΝΏΣΕΙΣ / ΨΗΦΊΣΜΑΤΑ/ΜΗΝΎΜΑΤΑ ΣΥΜΠΑΡΆΣΤΑΣΗΣ

Μήνυμα από την Naomi Klein

” Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, στις αρχές του καλοκαιριού πέρασα λίγο καιρό στην Ιερισσό, όπου έμαθα όσα περισσότερα μπορούσα για τον αγώνα σας ενάντια στην Eldorado Gold. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ισχυρές δυνάμεις, τόσο στη χώρα σας όσο και στη δική μου, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να σας φέρουν …

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

Χαλκιδική: Συγκέντρωση για τις Σκουριές

   ΚΟΙΝΩΝΙΑ   


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Χαλκιδική. Το κάλεσμα που απηύθυναν οι διοργανωτές ήταν για τις 11 το πρωί στη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγίας.Πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει πορεία προς τις Σκουριές.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης άτομα από το «No Border Camp» του ΑΠΘ που αναχώρησαν γι’ αυτό τον σκοπό, νωρίτερα το πρωί, με λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη προς τη Χαλκιδική.
____________________

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016

Αμίαντος στις Σκουριές, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

skoyries.jpg

Πορεία  ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές
Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές | PHASMA/ A. MICHAILIDIS


«Αμίαντος» είναι η συλλογική ονομασία για ορισμένα πυριτικά ορυκτά με ινώδη κρυσταλλική δομή. Τα ορυκτά του αμιάντου χωρίζονται σε δύο ομάδες: στην ομάδα των σερπεντινών, στην οποία ανήκει το ορυκτό χρυσοτίλης, και στην ομάδα των αμφιβόλων, στην οποία ανήκουν πέντε ορυκτά: κροκιδόλιθος, αμωσίτης, ανθοφυλλίτης, τρεμολίτης και ακτινολίτης.
Οι ίνες του αμιάντου όταν με την εισπνοή εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα προκαλούν σοβαρές παθήσεις, όπως αμιάντωση, μεσοθηλίωμα, καρκίνο του πνεύμονα (ή βρογχικό καρκίνωμα), πνευμονοκονίαση κ.ά.
Το μεσοθηλίωμα, η πιο βαριά ασθένεια που προκαλεί ο αμίαντος, είναι ο καρκίνος είτε της μεμβράνης της θωρακικής κοιλότητας (pleural mesothelioma) είτε της μεμβράνης της κοιλότητας του υπογαστρίου (peritoneal mesothelioma).
Αυτός ο τύπος καρκίνου αναπτύσσεται ραγδαία και είναι πάντοτε θανατηφόρος. Η κατάποση ινών αμιάντου σχετίζεται αντίστοιχα με καρκίνους του γαστρεντερικού και του ουροποιητικού συστήματος.
Η πρώτη παγκόσμια περίπτωση θανάτου από αμίαντο είναι καταγεγραμμένη ήδη το 1906. Δυστυχώς όμως τα συμφέροντα της βιομηχανίας και των εξορυκτικών εταιρειών δεν επέτρεψαν τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Μόλις στην εκπνοή του 20ού αιώνα κατάφερε η παγκόσμια ιατρική κοινότητα να πάρει το προβάδισμα για να θεσπιστούν επιτέλους αυστηρά μέτρα χρήσης και η σταδιακή απαγόρευσή του.
Στην Ελλάδα το τελευταίο σε ισχύ Προεδρικό Διάταγμα 212 του 2006, εναρμονιζόμενο στις ευρωπαϊκές οδηγίες, νομοθέτησε α) την «απαγόρευση παραγωγής, εμπορίας, χρήσης προϊόντων αμιάντου από την 1/1/2005» και β) «για την προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε αμίαντο κατά την εργασία», όρισε «νέα μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση την 0,1 ίνα/cm3 αέρα για 8ωρη έκθεση.
Σε περίπτωση αμφιβολίας θεωρείται ότι υπάρχει αμίαντος». Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον αμίαντο».
Ο χρυσοτίλης της ομάδας σερπεντινών είναι μεν το πιο συχνό και γι’ αυτό ίσως το πιο γνωστό ορυκτό αμιάντου, αλλά ο ακτινολίτης και ο τρεμολίτης της κατηγορίας αμφιβόλων είναι πιο επικίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων, διότι οι ίνες τους είναι άκαμπτες και αιχμηρές και προκαλούν πιο έντονα καρκίνους πνευμόνων και τους θανατηφόρους μεσοθήλιους όγκους.
Αυτό τεκμαίρεται από τα αποτελέσματα ιατρικής παρακολούθησης μιας ομάδας 406 ατόμων σε ορυχείο βερμικουλίτη στο Libby, στη Μοντάνα των ΗΠΑ, με περιεκτικότητες μόνο 4% έως 6% τρεμολίτη, που απέδειξε ότι η θνησιμότητα της ομάδας από καρκίνο των πνευμόνων και από μεσοθήλιους όγκους ήταν υψηλότερη και από αυτήν σε εξόρυξη χρυσοτίλη.
Οι επικίνδυνες αυτές μορφές αμιάντου, ο τρεμολίτης και ο ακτινολίτης, συνυπάρχουν στην περιοχή των Σκουριών και συνδέονται με βασικά πετρώματα (αμφιβολίτες) που απαντώνται συχνά στη ΒΑ Χαλκιδική.
Τα συσσωματώματα τρεμολίτη-ακτινολίτη είναι ακίνδυνα εφόσον παραμένουν σε ισορροπία, μέσα στα συμπαγή πετρώματα.
Θα γίνουν όμως εξαιρετικά επικίνδυνα όταν θα διαμελίζονται σε μικροσκοπικές ίνες ύστερα από τις εκρήξεις, την κονιορτοποίηση των πετρωμάτων και στα διάφορα στάδια επεξεργασίας και διαχείρισης των εξορυκτικών τελμάτων.
Θα σχηματίζονται τεράστιες ποσότητες σκόνης με τις εισπνεύσιμες ίνες αμιαντούχων ορυκτών, οι οποίες ταχύτατα και ανεξέλεγκτα θα διαδίδονται σε μια μεγάλη περιοχή, σε άμεση συνάρτηση με τη διεύθυνση και την ένταση του ανέμου.
Η αιώρηση σκόνης με ίνες αμιάντου και άλλων τοξικών ορυκτών σωματιδίων σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων θα απειλεί την υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων γειτονικών περιοχών.
Για τις μεγάλες αποστάσεις αέριων μεταφορών είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της «σκόνης της Σαχάρας».
Η καναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική αναφέρει στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ότι τα χρυσοφόρα πετρώματα αλλά και τα μεταλλευτικά απόβλητα (θα) περιέχουν έως περίπου 10% τρεμολίτη.
Οταν το 2014 η ύπαρξη του αμιάντου στις Σκουριές είδε το φως της δημοσιότητας, η εταιρεία προσπάθησε με μια «κατά παραγγελία» γνωμάτευση καθηγητή ελληνικού πανεπιστημίου να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ινώδης τρεμολίτης στα πετρώματα της περιοχής Σκουριών.
Η προσπάθεια αυτή όχι μόνο απέτυχε, αλλά έφερε στο προσκήνιο επιπλέον και το ορυκτό του αμιάντου της ίδιας ομάδας, τον ακτινολίτη.
Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ορυκτολογικών αναλύσεων των πετρωμάτων του μελλοντικού ανοικτού ορύγματος στις Σκουριές, που κατέθεσε το ΙΓΜΕ στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όχι μόνο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ινώδη αμιάντου στις Σκουριές, αλλά και αποκαλύπτουν περίτρανα ακόμη μια φορά ότι η καναδική εταιρεία προτάσσει το κέρδος έναντι της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.
Τέλος, σε ορισμένους που υποστηρίζουν ότι στα πετρώματα των Σκουριών το ποσοστό τρεμολίτη-ακτινολίτη είναι σχετικά χαμηλό για να προκληθούν βλάβες στους εργαζομένους και στους κατοίκους, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ΜΠΕ της ίδιας της εταιρείας, Πίν. 5.3.9-3 (σελ. 5.3-105), η παραγωγή σκόνης στους χώρους του μεταλλείου θα φτάνει τους 2.162 τόνους την ώρα.
Η μέση περιεκτικότητα τρεμολίτη-ακτινολίτη κατά την ΜΠΕ είναι 3% στο μετάλλευμα και 8% στα στείρα πετρώματα (μέσος όρος περίπου 5% τρεμολίτη).
Εύκολα υπολογίζεται ότι η διάχυση του καρκινογόνου αμιάντου στο περιβάλλον θα ανέλθει περίπου στους 110 τόνους την ώρα, 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες τον χρόνο και περίπου για 12 χρόνια.
Δηλαδή η συνολική εκπομπή του καρκινογόνου αμιάντου θα ανέλθει στα 11 εκατομμύρια(!) τόνους.
Ηδη στις Σκουριές έχει εκσκαφτεί η επιφάνεια του ανοικτού ορύγματος σε βάθος μέχρι και 40 μ. Εχουν διακινηθεί χιλιάδες τόνοι πετρώματος, χωρίς η εταιρεία να λαμβάνει τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα, και η πολιτεία αδρανεί, αφήνοντας έκθετους στον κίνδυνο του καρκινογόνου αμιάντου εργαζόμενους και περίοικους.
Η Ε.Ε. έχει επίσημα υιοθετήσει την αρχή της προφύλαξης στη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, που ορίζει ότι, όταν μια δραστηριότητα προκαλεί απειλές για το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία, πρέπει να λαμβάνονται προφυλακτικά μέτρα, ακόμα κι αν η σχέση αιτίας-αποτελέσματος δεν έχει πλήρως βεβαιωθεί επιστημονικά.

____________
*Υφηγητής Ινστιτούτου Ορυκτολογίας–Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου
**Πτυχιούχος Ορυκτολογίας (Dipl.-Min.), Ινστιτούτο Ορυκτολογίας Πανεπιστημίου Freiburg


Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Βουλιάζει η Στρατονίκη από τα φουρνέλα των χρυσοθήρων #skouries

 Σάββατο, 16 Ιούλιος 2016 20:33

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου από την ΕΦ.ΣΥΝ.
rogmatoseis_se_spiti_dimos_aristoteli

Σαν να πέρασε ο Εγκέλαδος 
από τα σπίτια της Στρατονίκης…

«Η διατάραξη του εδάφους έχει επιπτώσεις και στα δίκτυα υποδομής του οικισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης, κάτι που μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων». Περιφερειακοί σύμβουλοι, Ιούνιος 2014
Απέχει 27 χλμ. από την Ιερισσό και 85 από τη Θεσσαλονίκη. Η Στρατονίκη, βγαλμένη λες από ταινία του Αγγελόπουλου, πανέμορφη και κρυμμένη μέσα στο βουνό, πήρε τ’ όνομά της από την αδερφή του βασιλιά της Μακεδονίας Περδίκκα, που έχτισε την πόλη Στρατονικεία προς τιμήν της αδερφής του.
Το χωριό τώρα κινδυνεύει να βουλιάξει, αφού τα φουρνέλα που χρησιμοποιεί η «Ελληνικός Χρυσός» στις υπόγειες στοές που έχει ανοίξει κάτω από τη Στρατονίκη προκαλούν ρωγματώσεις στο έδαφος και στα κτίρια.
Στις 7 Ιουνίου με έγγραφό του στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Δήμος Αριστοτέλη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «αφού το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και φαίνεται να επιδεινώνεται». Ο δήμος τονίζει πως «άπτεται της ασφάλειας του πληθυσμού» και ζητά από το υπουργείο να επισπεύσει τις όποιες ενέργειές του. Είναι το δεύτερο σχετικό έγγραφο του δήμου στο ΥΠΑΠΕΝ – η πρώτη κρούση είχε γίνει στις 30 Μαρτίου

Βυθίσεις εδάφους

Καταβυθίσεις στο Δήμο Αριστοτέλη

Ο δήμος επικαλείται την έκθεση αυτοψίας που υπέβαλε η υπηρεσία δόμησης τον Φεβρουάριο του 2014, όπου διαπιστώνει «τη δημιουργία και μάλιστα κατά τρόπο έντονο επάλληλων εξάρσεων και βυθίσεων του εδάφους σε πλατείες και δρόμους, δημιουργώντας κυματισμούς σε άλλοτε επίπεδες επιφάνειες».
Στα τέλη της ίδιας χρονιάς το τμήμα Πολεοδομίας ενημερώνει τον δήμο πως, σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, καθημερινά πραγματοποιούνται υπόγειες εκρήξεις στις 5 τα ξημερώματα, στη 1.30 το μεσημέρι και στις 9 το βράδυ με έντονη δόνηση και δυνατό ήχο.
Χρειάστηκε μόνο «ταχύς οπτικός έλεγχος» για να διαπιστώσουν οι υπάλληλοι ρωγμές σε κατοικίες κι αυλές, αποκολλημένα κεραμίδια και πλακάκια, κουφώματα σπιτιών που έχουν μετακινηθεί.
Η Πολεοδομία ενημερώνει πως λόγω έλλειψης προσωπικού και ακατάλληλου εξοπλισμού δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την έκταση των ρωγματώσεων: «κρίνεται άμεσος κι επιτακτικός ο έλεγχος», σημειώνουν οι υπάλληλοι, αφού «το μεταλλείο αυξάνει αισθητά την πιθανότητα μεγέθυνσης των εντοπισμένων βλαβών και των μόνιμων παραμορφώσεων και μετακινήσεων του εδάφους λόγω των υπόγειων στοών που έχουν διανοιχτεί κι εξακολουθούν να επεκτείνονται εντός και πλησίον του οικισμού».
Τον Ιούνιο του 2014 το χωριό επισκέπτονται περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποβάλλουν επερώτηση στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ μεταξύ άλλων διαπιστώνουν «ρωγμές όχι μόνο σε κατοικίες, αλλά και σε χώρους συνάθροισης, όπως στην εκκλησία και στο δημοτικό σχολείο. Στους λιθοστρωμένους δρόμους του οικισμού σε πάρα πολλά σημεία υπάρχουν παλαιές και νέες ρωγματώσεις, υποχωρήσεις και καθιζήσεις ως συνέπεια της διατάραξης του εδάφους.
»Από τις ρωγμές στους δρόμους τα όμβρια ύδατα διεισδύουν στις θεμελιώσεις των κτισμάτων, κάτι που προκαλεί ανομοιόμορφη ρευστοποίηση του εδάφους και καθίζηση των θεμελίων. Η διατάραξη του εδάφους έχει επιπτώσεις και στα δίκτυα υποδομής του οικισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης, κάτι που μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων».
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι το εκτιμούν «ως αποτέλεσμα των τριών εκρήξεων που γίνονται καθημερινά από την εταιρεία στις στοές κάτω από τον οικισμό».

Ετοιμόρροπο το σχολείο

Τον Αύγουστο του 2015 το τμήμα πολεοδομίας του δήμου συντάσσει «έκθεση επικινδύνου κατασκευής» για το δημοτικό σχολείο από δομική και στατική άποψη. Με δελτίο Τύπου ο δήμος ενημερώνει πως «με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των περιοίκων, διατάχθηκε η άμεση εκκένωση του πέτρινου Διδακτηρίου Στρατονίκης και η απαγόρευση διέλευσης κατοίκων πλησίον και εντός του κτιρίου, με χρήση της υφιστάμενης περίφραξης» […] «εν μέρει και λόγω αστάθειας που δημιουργεί σε γεωλογικό επίπεδο η λειτουργία του υπόγειου μεταλλείου».
Ενα μήνα αργότερα, ύστερα από αυτοψία, το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών διαπιστώνει επέκταση του φαινομένου σε σχέση με το 2008 και το 2014. Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου γίνονται συσκέψεις στα γραφεία της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας και στις 8/10 το ΙΓΜΕ προτείνει στο ΥΠΑΠΕΝ πλαίσιο λεπτομερούς έρευνας με καταγραφή ζημιών στα κτίσματα και από ομάδα γεωλόγων, μηχανικών, μεταλλειολόγων και εδαφοδυναμικών, ενώ τα πορίσματα προτείνει να αξιολογηθούν από εξειδικευμένο δημόσιο φορέα.
Τον Μάρτιο του 2016 οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπιστώνουν πως «το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, φαίνεται να επιδεινώνεται» και σημειώνουν πως «αυτό προκαλεί την ανησυχία και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του οικισμού». Οι επιθεωρητές ζητούν από το ΙΓΜΕ να προχωρήσει αμέσως σε ενέργειες

Ακινησία αρμοδίων

«Εχουμε πληθώρα καταγγελιών από τους κατοίκους ότι οι ρωγματώσεις και στο έδαφος και στα σπίτια τους διευρύνονται. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα έγγραφα των επιθεωρητών Μεταλλείων και του ΙΓΜΕ», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς.
«Οι κάτοικοι ανησυχούν και διατείνονται ότι το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα των υπόγειων δραστηριοτήτων της εταιρείας. Μέχρι ώρας οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να… υποδεικνύει η μία στην άλλη τι πρέπει να γίνει και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος να κινήσει τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες για να αποφύγουμε τα χειρότερα».
Στις 22 Ιουλίου οι επιθεωρητές Μεταλλείων καλούν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σε σύσκεψη για το θέμα, ενώ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το σχετικό πόρισμα της Επιθεώρησης μεταλλείων.

Από τον μετροπόντικα στα φουρνέλα

Ρωγμάτωσεις στον Δήμο Αριστοτέλη
«Η εξόρυξη με φουρνέλα του μεταλλείου κάτω από τη Στρατονίκη, που είχε ξεκινήσει από την TVX στις αρχές του 2000, σταμάτησε τον Ιανουάριο του 2003 με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, αφού είχε ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα σπίτια του χωριού», σημειώνει σε παλαιότερο άρθρο της η Μαρία Καδόγλου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.
Οπως εξηγεί η κ. Καδόγλου, «η Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων που έλαβε η “Ελληνικός Χρυσός” το 2005 στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου σε μια απάτη: ότι η εξόρυξη θα γίνει χωρίς τη χρήση εκρηκτικών, με το μηχάνημα Road Header, έναν τύπο “μετροπόντικα”. Οι επιστημονικές επιτροπές που όρισε η κυβέρνηση και τα πέντε συναρμόδια υπουργεία -Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Υγείας- που αδειοδότησαν τη νέα εξόρυξη, αποδέχθηκαν πλήρως τον ισχυρισμό της εταιρείας ότι “μόνο η εξόρυξη με το Road Header (μηχανική εκσκαφή) διασφαλίζει τη Στρατονίκη και τους κατοίκους της, αφού θα αντικαταστήσει τα επικίνδυνα εκρηκτικά”.
«Το παραμυθάκι του μετροπόντικα έγινε πιστευτό χωρίς δεύτερη κουβέντα και έτσι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έγιναν συνεργοί στο έγκλημα εναντίον της Στρατονίκης! […] Τα φουρνέλα κάτω από τα πόδια των κατοίκων ουδέποτε σταμάτησαν.
»Στην “Τεχνική Εκθεση” που παρουσίασε τον Μάιο του 2008 η ειδική, ορισμένη από το υπουργείο Ανάπτυξης, “Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Ορων” στο μεταλλείο, βεβαιώνεται ότι η εξόρυξη γίνεται παράνομα, αποκλειστικά με εκρηκτικά. Το περίφημο Road Header έφτασε πράγματι στη Στρατονίκη τον Αύγουστο του 2008, όχι όμως για να αντικαταστήσει τα φουρνέλα στην εξόρυξη, αλλά για να διανοίξει τη νέα παράνομη στοά!»

Απελπισμένοι, αλλά επίμονοι

Eγγραφα του Δήμου Αριστοτέλη σχετικά με τις ρωγματώσεις σε σπίτια |
Το μεταλλείο μικτών θειούχων στη θέση «Μαύρες Πέτρες» βρίσκεται εξ ολοκλήρου κάτω από τη Στρατονίκη, ένα από τα μαντεμοχώρια που ψωμίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τα μεταλλεία.
Ωστόσο, το γεγονός ότι καθημερινά κάτω από τα πόδια των κατοίκων η γη τρέμει από τις εκρήξεις, έχει προκαλέσει μια ισχυρή αντίδραση στην εξόρυξη.
«Διαρκή πράξη βιασμού που προκαλεί τρόμο στους κατοίκους, ρήγματα στο έδαφος, ρωγμές στα σπίτια, τους ναούς και τα δημόσια κτίρια» χαρακτηρίζουν τις υπόγειες στοές οι κάτοικοι που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία ενάντια σε κάθε νέα μεταλλευτική δραστηριότητα, μεταλλουργίες χρυσού και χημικές βιομηχανίες».
«Η λειτουργία του μεταλλείου απαξιώνει συστηματικά τις πατρογονικές εστίες και εν τέλει διαπράττει Υβριν σε μια ιστορική παρουσία εκατοντάδων χρόνων, καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώματα, αφού αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό έδαφος όπου γίνεται εξόρυξη με φουρνέλα κάτω από κατοικίες, κατά παράβασιν μάλιστα των όρων αδειοδότησής του», σημειώνουν.
Οι κάτοικοι εξηγούν πως για να λειτουργήσει το μεταλλείο, για περισσότερο από οκτω μήνες, το 2002, υφίσταντο καθημερινά την αστυνομική καταστολή που είχε επιβληθεί με την παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ στο χωριό, με αποτέλεσμα εκατοντάδες απ’ αυτούς να συρθούν στα δικαστήρια.
Παράλληλα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου δικαιώθηκαν το 2002 (με εταιρεία εκμετάλλευσης την TVX Gold), για να απορριφθεί η προσφυγή τους το 2010 (με εταιρεία εκμετάλλευσης την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»).
«Απελπισμένοι αλλά επίμονοι», όπως τονίζουν, σ’ ένα χωριό που φθίνει σε μέσο όρο ηλικίας και πληθυσμιακή πυκνότητα, οι κάτοικοι συνέχισαν τον αγώνα τους με αλλεπάλληλες μηνυτήριες αναφορές (για το γεγονός πως η εταιρεία παραβιάζει τους όρους αδειοδότησής της, χρησιμοποιώντας φουρνέλα αντί της μηχανικής εκσκαφής), με εκδηλώσεις ενημέρωσης, με αίτημα σε ειδικούς επιστήμονες για να εκπονηθούν μελέτες για την αποκατάσταση της Στρατονίκης.
Σχολιασμός και βασικά σημεία της απόφασης Σκουρλέτη για τη μεταλλουργία flash smelting της Eldorado

0 thoughts on “Βουλιάζει η Στρατονίκη από τα φουρνέλα των χρυσοθήρων #skouries”

  1. Your comment is awaiting moderation.

    Να σταματήσει αυτό το διαρκές έγκλημα που γίνεται σ’ μια από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας που έχουμε αγαπήσει…. σήμερα ΜΟΝΟ ο λαός μπορεί να το σταματήσει …. φέτος το Καλοκαίρι οδεύουμε όλοι προς την Χαλκιδική αλλά όχι ως χαζο-τουρίστες αδιάφοροι αλλά ως αγανακτισμένοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες …. για να σταματήσουμε την καταστροφή της Χαλκιδικής…. εμείς μπορούμε….
     17 Ιουλίου 2016 at 21:21
  2. _____________